香港玄學大廣場

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4898|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

[射覆] 想買相機

看中了一部相機,明天想去買,值不值得去馬?

2006年 8月 18日 23時27分
丙戌年 丙申月 庚辰日 丙子時
時空亡:甲戌旬 申酉空
節氣:立秋上元  陰遁2局
值符天蓬星落4宮  值使休門落8宮
┌─── ── ─┬─ ── ─┬─ ── ───┐
│╲   亥勾  │  子青  │  丑空   ╱│
│ ┌─ ── ─┼─ ── ─┼─ ── ─┐ │
│戌│  值符  │  九天  │  九地  │寅│
│合│  傷門 己│  杜門 辛│  景門 乙│虎│
│ │  天蓬 丙│  天任 庚│  天沖 戊│ │
├─┼─ ── ─┼─ ── ─┼─ ── ─┼─┤
│ │  騰蛇  │      │  玄武  │ │
│酉│  生門 癸│      │  死門 丙│卯│
│朱│  天心 乙│     丁│  天輔 壬│常│
├─┼─ ── ─┼─ ── ─┼─ ── ─┼─┤
│ │  太陰  │  六合  │  白虎  │ │
│申│  休門 壬│丁 開門 戊│  惊門 庚│辰│
│蛇│  天柱 辛│禽 天芮 己│  天英 癸│玄│
│ └─ ── ─┼─ ── ─┼─ ── ─┘ │
│╱   未貴  │  午后  │  巳陰   ╲│
└─── ── ─┴─ ── ─┴─ ── ───┘

邵問津, 劉克勤作品 奇門遁甲排盤程式 吉格:

凶格:
第6宮 大格 庚+癸
百事凶, 求人不在, 經商破財, 出行車破馬死, 只宜捕捉罪犯
第7宮 三奇受刑 丙, 丁+ 壬,癸
三奇受刑這時不可行動
第2宮 三奇入墓 乙+坤宮
百事不宜, 謀事盡休, 凡事吉的不吉, 凶的不凶, 無力之象
五不遇時 庚+丙
大凶, 縱得三奇或吉門也不可用
凡五不遇時事多不順, 但不一定都凶
還要看格局的好壞, 星門的吉凶
凡用事時辰最好避開五不遇時

但上盤好似唔係好掂,是不是?
回復

質量不行
不如講講你想買邊部相機,等我地比d術數以外既意見啦 
Pentax A10
你貪它有什麼好? 價錢? 功能?
為何不選 Panasonic FX01 或 Canon 等
有d人話PANASONIC FX01 noise大。

Pentax A10有防震,可拍mpeg4.
原帖由 kendrew 於 2006-8-19 00:54 發表
Pentax A10

你有無去過dcfever個網睇過?有人地用過後的心德&意見可參考,而我睇完覺得2千幾蚊都算ok,不過佢用專用電,但又幾食電,呢樣野要考慮一下,要睇返自己係唔係成日要用部相機囉,如果係平時耐唔耐先用既,都還可以既,同埋800萬像有無咁既須要囉,如果以3or4R相,500萬都ok架喇
http://www.dcfever.com
感覺影出來的效果不太細緻

佢個網唔比人link佢d相.. 要自己去睇睇lu

Jason師兄,就係睇完佢先想買。但又有人話pentax機易壞,你同唔同意?
原帖由 kendrew 於 2006-8-19 11:52 發表
Jason師兄,就係睇完佢先想買。但又有人話pentax機易壞,你同唔同意?

呢樣就唔知道丫..
阿竹和我朋友都是用緊 FX01
他們都不覺得有問題
我自己用FX9 都不錯